Dames Heren Bonneterie Tassen, Sieraden, Actie art. 0

Betsy’s Blog over maatvoering – wat is handig om te weten – meten is weten

Datum: 24 December 2016 | Auteur: Betsy Verduijn

0 reacties, 4599 views

Regelmatig worden aan mij vragen gesteld over maatvoering van truien of vesten. Hoe bepaal je of een trui of vest dat je op afstand koopt ook werkelijk goed past.

Het belangrijkste om te meten is de bovenwijdte en deze maat te vergelijken met de trui die je graag wilt bestellen. Elk merk is weer anders, truien en vesten van het mooie Ierse merk Carraigdonn valt bijvoorbeeld groot uit, vooral de truien en vesten die zijn gebreid in aranpatronen. Een trui van La Salle Fashion valt over het algemeen weer wat kleiner. Als klant heeft u deze informatie niet. Voor u is het handig om te meten, dat voorkomt dat u de verkeerde maat besteld.

In de confectie wordt gesproken over bovenwijdte, midden voor (MV), midden achter (MA), armlengte, wat wordt hiermee bedoeld?

Bovenwijdte: de bovenwijdte meet je door de centimeter over de rug onder de armen door over de borst te leggen, met wat speling, de trui moet niet te strak zitten. U kunt ook de breedte onder de mouwen meten van een goedzittende trui en deze vermenigvuldigen x 2. (voor- en achterzijde).

Mouwlengte: de lengte van de mouwen zijn soms gelijk bij verschillende maten, maar doordat de bovenwijdte niet gelijk is vallen de mouwen ook langer of korter. Om de mouwlengte goed te checken: meet u de lengte van pols tot pols (over de schouder en rug) minus de halve bovenwijdte gedeeld door 2, dat is de mouwlengte. Het kan handig zijn om op deze manier te meten als er twijfel is over de aangegeven mouwlengte. De mouwlengte wordt gemeten vanaf de mouwinzet (op de kop van de schouder. Bij raglanmouwen wordt wel gemeten vanaf de hals, dus schouder en armlengte omdat deze mouwen schuin ingezet zijn en geen ingezette mouw hebben, een mouwinzet schatten geeft mogelijk een verkeerde mouwlengte, dus dan is meten vanaf de hals handiger.

Midden voor (MV). De lengte gemeten vanaf de hals (vanaf kuiltje) tot onderzijde pand van de trui of de gewenste lengte van de trui.

Midden achter (MA) de ruglengte van de trui gemeten vanaf de nek tot aan onderzijde pand van de trui of de gewenste lengte.

Ik hoop dat deze informatie u helpt om via het Internet een keuze te maken. Zijn er nog vragen, laat het gerust nog even weten.

Like Tweet

Plaats reactiePlaats reactie